Sommarställe  Gamla tider  Bilder  Sandtorpet  Tankar från en älgmiddag

I grannskapet

Sandtorpet är ett litet torp som ligger i närheten av Kopparskallen men där byggnaderna nu inte finns kvar. Vad man kan se är gamla äppelträd och rosenbuskar och stengrunder.
Någon gång i början på 1900-talet kom en familj dit från USA. De hade emigrerat dit men mannen i familjen blev sjuk i tuberkulos och återvände med familjen till Sverige. Tuberkulosen tog mannens liv efter ca 1 år och hustrun, Matilda Eriksson, och barnen levde kvar och hustrun arbetade som hjälp i granngårdarna och förmodligen under knappa förhållanden. Matilda Eriksson flyttade så småningom till Ballsjöboda, ett gruvsamhälle ett par mil österut.
Sandtorpet låg ganska isolerat i skogen och det var långt till grannarna.

Karl Emil Berglund, född 1880-09-26 i Vikers församling. Ogift gruvarbetare från Sandtorpet, Dalkarlshyttan. Han åkte tillsammans med Karl Oskar Lennström och Axel Erhard Molin
1903-06-08 från Göteborgs hamn till Wilmington, Delaware via Liverpool på skeppet Celtic till Eillis Island, New York dit han ankom 1903-06-21. När de anlände till Ellis Island, New York uppgav de att de skulle åka till vännen Gustaf Bergström i Wilmington, Delaware. Denne hade emigrerat från Viker redan 1890.
Systern Hilda Emerentia Berglund emigrerade 1907 med Kenora, Ontario, Canada som destination.
Läs mer om Emil Berglund och hans öden i USA här.